Jag bloggar numera på www.sparaklokt.se

Sidor

onsdag 10 november 2010

Analys Obligationer


Har varit lite osäker på hur obligationer fungerar och därför har jag gjort en analys. De fonder som jag har haft med i analysen är från morningstar med 4 eller 5 stjärnor i betyg. De korta räntefonderna(penningmarknadsfond) är Cicero Avkastning, Spiltan Räntefond, Folksam Penningsmarknadsfond och Carnegie Svensk Kort Ränta. Den medellånga obligationsfonden är Catella Avkastningsfond. De långa obligationsfonderna är Skandia Kapitalmarknadsfond, HQ Obligationsfond, Folksams Obligationsfond och Alfred Berg Obligationsfond. Jag har analyserat snittavkastningen per år av fonderna. Bilden visar min analys. I mitt diagram har korta räntefonder varit bästa valet i 1/10 fall, medel 5/10 och långa 4/10.
Korta räntefonder snittavkastning 10år: 3,3%
Medellånga obligationer snittavkastning 10 år: 4,7%
Långa obligationer snittavkastning 10 år: 5%


Korta räntefonder

De korta räntefonderna skall man äga om man behöver pengarna inom 6 månader. I annat fall skall inte äganden utav de korta räntefonderna utgöra större andel av obligationsandelen av en protfölj. Högst 20%. De korta räntefonderna skall bara användas för att balansera obligationsportföljen vid stigande reporänta då man anser att långa obligationer ej kommer att ge hög avkastning. Korta räntefonder gett bra avkastning vid åren 2000-2002 sedan har det sjunkit lite grann. Reporäntan har då varit hög, så korta räntefonder följer med reporäntan. 2003-2004 har avkastningen gått ner och och det har även reporäntan gjort. Egentligen bör man inte äga korta räntefonder förrän reporäntan kommit över 2%. Korta räntefonder är bra istället för sparkonton.


Medellånga obligationer

Medellånga obligationer har varit bra och gett en stabil avkastning varje år. I 5 av 10 år så har det gett bäst avkastning. Så man placerar inte fel om man placerar större delen i en medellång obligation av hela obligationsandelen. Om man tittar på diagrammet så är den sämsta avkastningen år 2006, men då har även långa och korta räntepapper varit ännu sämre.


Långa Obligationer

Åren 2000, 2oo2, 2004 har det gett bra avkastning och år 2008 har det gett riktigt bra avkastning på 14%. Det som kännetecknar dessa år är att reporäntan har sjunkit. År 2008 dök den rejält från 4,25% till 2%. Åren 2006, 2007, 2009 var dåliga år för långa obligationer och det som kännetecknar dessa år är att reporäntan höjdes och 2009 var den i princip oförändrat på låga 0,25% och då gick långa obligationer back.

Slutsats
  • Korta räntefonder skall man bara äga då man vill ha pengarna inom 6 månader.
  • 5/10 fallen så går medellånga obligationer bäst och man gör inte dålig affär om större delen av obligationsportföljen består av den medellånga obligationen.
  • De långa obligationerna skall man äga då räntan varit hög och då man förväntar sig att räntesänkningar är på väg.
  • Bästa penningsmarknadsfonden är Cicero Avkastningsfond, bästa medellånga obligationsfonden är Catella Avkastningsfond och bästa långa obligationsfonden är Folksam Obligationsfond anser SparaKlokt.
  • Just nu bör obligationsdelen i en portfölj bestå av 100% Catella Avkastningsfond anser SparaKlokt.

    Läs även http://sparaklokt.blogspot.com/2009/04/obligationer.html och http://blogg.avanzabank.se/hemberg/2010/10/26/salj-forst/

Inga kommentarer: